Весела Коледа и щастлива 2023 година

viber_image_2022-12-15_21-18-08-511
Част от екипа на катедрата на празненството по случай Коледните и Новогодишни празници.
Уважаеми приятели,

В навечерието сме на светлите коледни празници и скоро ще посрещнем новата 2023 година. В дните на равносметка, ние от катедра "Мениджмънт и история на спорта" изпращаме една натоварена, но успешна година.

Четиригодишното си обучение завърши един изключително успешен курс бакалаври с курсов ръководител доц. Нина Атанасова, които се доказаха като амбициозни, отговорни и способни специалисти.

viber_image_2022-12-15_21-18-08-511
Част от екипа на катедрата на празненството по случай Коледните и Новогодишни празници.

Всички ние участвахме активно в кандидатстудентската кампания за ОКС “Бакалавър”. Посетихме над 20 образователни структури и кандидатстудентски събития, като само гл.ас. Емилия Витанова е участвала в презентациите за Академията в 10 средни и 6 спортни училища. Участието на гл.ас. Десислава Илиева, заедно с организаторът на учебната работа в катедрата Калинка Иванова, в панорамата на университетите в Благоевград пък предизвика голям интерес и беше отразено от редица местни медии.

Успешната кампания за НСА “Васил Левски” беше такава и за специалност “Спортен мениджмънт”, която беше сред първите три специалности по първо желание на кандидат-студентите в направление Спорт, а конкуренцията надвишаваше 4 кандидати за 1 място.

Не можем да не отбележим и помощта на докторант Джансу Исмаил и защитилия дисертация в началото на годината Илия Димитров, които поеха обучението на половината студенти от факултет Спорт. Сдобихме се и с нов доцент - Васил Димитров успешно премина през процедурите и вече е най-новият хабилитиран преподавател в катедрата.

През тази година приехме и нови студенти-магистри. Магистърската програма по “Спортен мениджмънт” е на трето място по избор от всички магистърски програми в направление “Спорт”. Завършихме и работата по създаването на нова съвместна магистърска програма по "Спортен бизнес" в сътрудничество с Университета за национално и световно стопанство.

December 12, 2022, Пазарджик:  Efbet супер волей: Хебър Пазарджик - Берое 2016 в зала Васил Левски, Monday 
(Photo by НВЛ/Стартфото NVL/startphoto.bg 2022)
Ректорът, проф. Николай Изов и проф. Лозан Митев при откриването на Образователен и Олимпийски център на НСА "Васил Левски"
December 12, 2022, Пазарджик:  Efbet супер волей: Хебър Пазарджик - Берое 2016 в зала Васил Левски, Monday 
(Photo by НВЛ/Стартфото NVL/startphoto.bg 2022)
Ректорът, проф. Николай Изов и проф. Лозан Митев при откриването на Образователен и Олимпийски център на НСА "Васил Левски"

Значителна беше и дейността на катедрата във връзка с поверените ѝ центрове в Академията. Центърът за следдипломна квалификация, под ръководството на проф. Бисер Цолов, организира обучението в 34 курсове и специализации, 20 от които започнаха през тази година. Общият брой курсисти и специализанти на център СДК през 2022 година е почти 700.

Кариерният център, под ръководството на доц. Иван Сандански, координира не само преддипломната практика на всички студенти в последния им семестър, но и участието на над 350 бакалаври и магистри в програмата за платени студентски практики на МОН.

Освен всички дейности, с които проф. Лозан Митев е натоварен и като ръководител на катедрата, и като председател на общото събрание, той може да се похвали и с друг голям успех - създаването на Образователен и Олимпийски център на НСА “Васил Левски”.

Извън задълженията си в академията, гл.ас. Илиева продължава успешно да ръководи Българската федерация по Спорт за всички. Водещата структура за популяризиране масовия спорт в България проведе редица събития, в които участие взеха деца и възрастни от всички възрасти. Доц. Сандански беше сред учредителите на “Център за стратегическо развитие в спорта” - организация, която цели да подпомогне развитието на спорта у нас на основата на експертни анализи, професионализъм и високи стандарти.

Калинка Иванова продължи да ни радва със спортните си успехи в стрелбата с лък. Освен многото отличия от национални първенства и турнири, тя беше и част от женския отбор в стил Компаунд, който завоюва бронзовите медали на Европейското Гран При в Пловдив.

DSC_4111
Проф. Апостол Славчев, доц. Иван Славчев и доц. Иван Сандански при откриването на работната среща по проект Developing Sport Managers and Leaders in Europe.

Тази година беше успешна и за международната дейност на катедрата. Въпреки малкия си числен състав от само 9 щатни преподаватели, взехме участие в 11 международни проекти, което ни прави най-активната катедра в това отношение във факултет “Спорт”. Успоредно с отбелязването на деня на академията през ноември доц. Славчев, доц. Сандански, заедно с доц. Ангелова-Игова от катедра “Психология, Педагогика и Социология” и доц. Корнелия Найденова от катедра “Теория на физическото възпитание”, посрещнаха 100 студенти по Спортен мениджмънт от университет ILEPS - Франция и 4 техни преподаватели. В продължение на една седмица те проведоха лекции и осигуриха на гостите възможност да посетят редица спортни съоръжения и музеи.

DSC_4111
Проф. Апостол Славчев, доц. Иван Славчев и доц. Иван Сандански при откриването на работната среща по проект Developing Sport Managers and Leaders in Europe.

Без съмнение най-значимото събитие през годината беше честването на 80 годишнината на НСА “Васил Левски”. То беше едно огромно предизвикателство, но и огромен успех за Центъра за доброволчество в спорта, ръководен от доц. Георги Драганов. Стотици студенти, докторанти и преподаватели се включиха като доброволци и помогнаха за гладкото протичане на третия международен научен конгрес “Приложни науки в спорта”, както и за тържествения спектакъл “Полет към звездите” в Зала 1 на НДК.

След всичко това няма как да не се поздравим за една успешна година. Благодарни сме за добрите взаимоотношения в катедрата, за добрите колеги в Академията и за страхотните ни студенти-специалисти. Пожелаваме си догодина да запазим тези прекрасни условия и в края ѝ да можем да се похвалим, че сме станали по-добри!

Весели празници, щастлива Коледа и успешна нова 2023 година!

От екипа на катедра “Мениджмънт и история на спорта”